miercuri, 26 septembrie 2012

Sa ne protejam inima - motorul vietii noastre

Putina lume, cu exceptia cadrelor medicale, a auzit despre Dislipidemie, aceasta insemnand pe intelesul tuturor, prea multe grasimi in sange, ceea ce in cele din urma duce la cresterea alarmanta a colesterolului. Aceasta substanta contribuie la formarea depozitelor de grasime pe artere, ingustandu-le sau chiar blocandu-le. Un nivel crescut al colesterolului duce la un risc mai mare de infarct miocardic, angina pectorala, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Tratamentul prescris de medic trebuie sa fie completat cu un stil de viata sanatos, miscare fizica si adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Din totdeauna am avut la indemana alimente cu ajutorul carora se poate tine sub control colesterolul. Printre acestea enumeram: 1) Soia, aliment care poate inlocui untul, laptele, smantana, carnea, uleiul. Soia o putem consuma sub forma de faina, lapte de soia si granule de soia, cel putin 25 grame pe zi. 2) Boabele de fasole sunt o sursa bogata in fibre. Se mananca in fiecare zi cate o ceasca, micsorandu-se nivelul colesterolului cu aproximativ 10%, in cel putin sase saptamani. Fibrele solubile continute de fasole ajuta la echilibrarea colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima. Fibrele solubile mai pot fi gasite si in orez brun, ovaz si in majoritatea fructelor si legumelor. Doza recomandata pentru fasole este de cinci ori pe saptamana. 3) Somonul este cel mai bun protector al inimii. Acizii grasi Omega3 care se gasesc in somon ajuta la diminuarea numarului de trigliceride, al colesterolului rau (LDL), crescand colesterolul bun (HDL). De asemenea, pe langa grasimile bune, somonul este si o importanta sursa de proteine. Somonul, dar si tonul alb, pastravul, heringul, sardinele si macroul se prepara la gratar sau la cuptor, cel putin de doua ori pe saptamana. 4) Avocado contine grasimi mononesaturate, care cresc colesterolul bun si il scad pe cel rau. 5) Usturoiul este benefic pentru sanatatea inimii, el fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru imbunatatirea sistemului imunitar, diminuarea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, protejand si de raceli si infectii si ajutand la prevenirea ingrosarii arterelor sau a formarii de placi pe ele. Se recomanda 2-4 catei de usturoi pe zi. 6) Spanacul este o planta verde a sanatatii inimii. Luteina este o substanta continuta in spanac care ajuta la prevenirea orbirii, dar si a infarcturilor. 7) Margarina, diminueaza si ea colesterolul. 8) Nucile, caju si migdalele sunt mixul perfect pentru o gustare sanatoasa. Nucile contin vitamina E, magneziu, cupru, dar si acizi grasi Omega3. Cei care consuma nuci, caju si migdale sunt feriti de boli cardiace. 9) Ceai ferbinte sau rece previne oxidarea colesterolului rau. 10) Ciocolata neagra sau amara imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si previne formarea pe artere a cheagurilor de sange. Cu Dumnezeu inainte. Shalom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu