vineri, 13 aprilie 2012

Sa mancam cat mai sanatos, evitand grasimile "rele"

Putini dintre noi cunosc adevarul adevarat despre grasimile pe care le consumam zilnic. Trebuie retinut faptul ca nu toate grasimile sunt nesanatoase, asa cum ele sunt percepute, ci chiar unele dintre ele sunt absolut necesare organismului nostru. O persoana normala, de exemplu, are in corp in jur de 15-3o% grasimi, dintre care doar o mica parte este reprezentata de omega 3 si 6. Cu cat este mai ridicata calitatea grasimii, cu atat corpul uman va functiona mai bine. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul foloseste grasimea sa construiasca pereti celulari. Cum exista mai mult de 100 trilioane de celule in corpul omanesc si fiecare are nevoie de grasime de buna calitate, trebuie sa avem grija ce alimente consumam. in cazul in care corpul omenesc nu primeste de toate, de tot ceea ce el are absoluta nevoie, adica si de grasimi bune, el trimite semnale precum: piele uscata, iritata si care se cojeste, unghii fragile si care se rup usor, ceara tare in urechi, umflaturi mici pe spatele mainilor sau in zona cutiei toracice. Cum trebuie sa evitam grasimile "rele"? In primul rand trebuie sa evitam sa consumam prea multe alimente procesate, deoarece acestea contin "grasimi rele". Aceaste grasimi fac intr-adevar alimentele mai gustoase si le imbunatateste textura. Peretii celulari insa, constituiti cu un asemenea "combustibil" de proasta calitate, devin rigizi, iar celulele sunt mai sensibile la procesele inflamatorii. Deci sa evitam pe cat posibil "grasimile rele" si sa consumam "grasimi bune" care se gasesc in uleiurile de masline, peste, oua, nuci si alge marine. Un organ care este afectat de grasimi este creierul, care este si el construit in proportie de 60% din grasime. Si inima iti va multumi pentru omega 3, reducandu-se nivelul trigliceridelor si crescand nivelul colesterolului bun. Condimentele din mancare protejeaza si ele foarte mult efectele negative ale "grasimilor rele" cum ar fi: scortisoara, ardeiul si alte condimente protejeaza de efectele negative ale "grasimilor rele". Cercetarile efectuate la Universitatea Penn State din SUA arata ca toate grasimile negative pot fi contracarate prin adaugarea in dieta a unor condimente cum ar fi: rozmarinul, scortisoara, tumericul, piper negru, usturoi si ardei. Efectul benefic al condimentelor se cunoaste inca din antichitate. Cauta sa mananci cat mai sanatos daca vrei sa ai o viata normala si indelungata. Dimineata sa mananci ca o regina, la pranz ca o printesa si seara ca un cersetor. Consuma mai putina carne, dar sa nu-ti lipseasca din meniu cereale integrale, nuci, seminte, legume si fructe. Carnea de porc sa fie consumata cat mai rar. Mananca cat mai mult carne de pasare si peste. Sa eviti consumul de "grasimi rele", care iti maresc colesterolul. Consuma "grasimi bune" care se gasesc in peste, carne de pasare, ulei de masline, dovleac, conopida, brocoli etc. Cu Dumnezeu inainte si un Paste fericit. Shalom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu