luni, 18 iunie 2012

Importanta fibrelor in dieta noastra zilnica

Multi dintre noi cunosc foarte putin despre efectul benefic al consumarii alimentelor ce contin fibre. Nutritionistii ne vorbesc adesea, prin mass-media, despre modul in care trebuie sa consumam aceste alimente. Inainte de toate este bine sa vedem ce sunt aceste fibre si unde se pot gasi ele. Fibra este o parte dintr-o leguma sau fruct pe care corpul nostru nu o poate digera, calatoreste prin stomac, intestinul subtire si colon, iesind din corp intacta. Sunt doua feluri de fibre, ambele bune pentru sanatatea noastra. Fibrele insolubile sunt cele care nu se dizolva in apa si sunt bune pentru combaterea constipatiei. Acestea se gasesc in grau si alte vegetale. Fibrele solubile sunt cele care se dizolva in apa si formeaza o substanta asemanatoare gelului. Ele se gasesc in fasole, orz, seminte, dar si in anumite fructe si vegetale. Acestea au efectul unui burete, captand micile depuneri de saruri biliare pe care apoi le elimina. Tot ele reduc tensiunea si regleaza cantitatea de zahar din sange, prevenind diabetul de tip doi, intarind totodata si sistemul imunitar. Alimentele cu fibra solubila si cu fibra insolubila trebuie consumate zilnic pentru a ne mentine o viata cat mai sanatoasa. Pentru aceasta trebuie sa consumam zilnic o cana si jumatate de fulgi de ovaz si un fruct (un mar sau o banana). Daca nu ne place ovazul putem consuma pere, citrice, mazare sau fasole. Se recomanda sa evitam pe cat posibil alimentele procesate, precum si sucurile de fructe din comert. Trebuie sa ne purificam nu numai in interior, dar si in exterior, mental, sa gandim pozitiv pentru a ne prelungi cat mai mult viata, care este cel mai pretios dar Dumnezeiesc. Cu Dumnezeu inainte. Shalom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu